WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Warzywa

Warzywa odgrywają istotną rolę w żywieniu. Dostarczają witaminy C1, B1, B2, K, E i prowitamina A, składniki mineralne (z przewagą pierwiastków metalicznych), kwasy organiczne, pektyny, substancje aromatyczne, cukry łatwo przyswajalne, błonniki (czyli celuloza). Ta mieszanina składników powoduje, że jesteśmy zdrowi. Poza tym warzywa stanowią doskonałą nietuczącą, niskokaloryczną przekąskę. Surowe jak i przetworzone warzywo dostarcza nam mnóstwo potrzebnych (i niezbędnych) do życia substancji. Dlatego rozumie się samo przez się, jak ważne dla zdrowia człowieka jest prawidłowe żywienie polegające na systematycznym dostarczaniu organizmowi odpowiednich ilości warzyw, czyli 4-5 razy dziennie.

 

 

 

Cykoria 11+

Cykoria zawiera m.in.: sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, chlor, karoten, witaminy: B1, B2,C i kwasy: nikotynowy, szczawiowy.


Cykoria zawiera inulinę, która jest węglowodanem ograniczającym wchłanianie tłuszczów z pożywienia, dzięki czemu nie odkładają się one w postaci tkanki tłuszczowej.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 12:10

Odsłony: 7059

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Pieczarki 12+

pieczarkiPieczarki są produktem, który może zastępować mięso w wielu tradycyjnych potrawach typowych dla kuchni europejskiej – cieszą się powodzeniem jako składnik farszu w gołąbkach, krokietach czy pierogach. Wbrew powszechnej opinii o ubogich wartościach odżywczych grzybów, są one bardzo zdrowe. Oprócz obecności witaminy B, kwasu foliowego, fosforu, selenu, miedzi czy żelaza, zawierają także witaminę D, której dostarczanie organizmowi jest szczególnie zalecane w okresie jesienno-zimowym, kiedy to dostępność światła słonecznego jest mała, a ryzyko niedoborów tej witaminy wzrasta. Ponadto amerykańskie badania dowodzą, że włączenie do diety jednej lub dwóch porcji pieczarek dziennie ma działanie immunomodulujące, czyli stymuluje układ immunologiczny, wzmacnia odporność i czynności samonaprawcze organizmu, gdy zachodzi taka potrzeba, bądź też hamuje go w razie nadmiernej reakcji immunologicznej. W pieczarkach znajdziemy również błonnik, który usprawnia procesy trawienne.


Przygotowała: Justyna JasikJustyna Jasik

Dietetyk Wygodna Dieta

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Entuzjastka zdrowego odżywiania traktująca jedzenie jako najlepszą długotrwałą inwestycję w siebie. Fanka slow food.

Poprawiono: czwartek, 06, marzec 2014 17:15

Odsłony: 6391




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?