WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Warzywa

Warzywa odgrywają istotną rolę w żywieniu. Dostarczają witaminy C1, B1, B2, K, E i prowitamina A, składniki mineralne (z przewagą pierwiastków metalicznych), kwasy organiczne, pektyny, substancje aromatyczne, cukry łatwo przyswajalne, błonniki (czyli celuloza). Ta mieszanina składników powoduje, że jesteśmy zdrowi. Poza tym warzywa stanowią doskonałą nietuczącą, niskokaloryczną przekąskę. Surowe jak i przetworzone warzywo dostarcza nam mnóstwo potrzebnych (i niezbędnych) do życia substancji. Dlatego rozumie się samo przez się, jak ważne dla zdrowia człowieka jest prawidłowe żywienie polegające na systematycznym dostarczaniu organizmowi odpowiednich ilości warzyw, czyli 4-5 razy dziennie.

 

 

 

Jarmuż 8+

curly kalePierwsze warzywa, które pojawiają się w diecie niemowlaka to ziemniaki, kabaczek, dynia, marchew, troszkę później burak, kalafior, seler naciowy, zielona fasolka, szpinak i botwinka. Warzywa najlepiej podawać przez kilka dni aby niemowlę przyzwyczaiło się do ich smaku. Niedobór warzywa w diecie dziecka to poważny błąd żywieniowy. Dostarczają one tak ważne składniki mineralne, witaminy oraz błonnik.

Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługuje rodzina kapustnych bogata w witaminę C, beta karoten, potas i wapń. Do tej grupy należy kapusta, brokuł, brukselka oraz jarmuż, warzywo które zasługuje na szczególna uwagę. Do diety dziecka jarmuż można wprowadzić już po ukończeniu 8 miesiąca życia.
Dlaczego warto wprowadzić jarmuż do diety dziecka? Ponieważ zawiera wiele cennych witamin m.in. witaminę C, E oraz z grupy B. Znajdują się w nim również cenne składniki mineralne: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, mangan, fluor.

Poprawiono: sobota, 21, luty 2015 06:27

Odsłony: 13911

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Groch 9+

Groch należy do warzyw strączkowych z rodziny bobkowatych, którego walory odkryto już w czasach starożytnych.

Groszek to warzywo nie tylko bardzo odżywcze, ale także pełne dobroczynnych dla naszego organizmu składników. Zawiera dużo białka, tłuszczów, węglowodanów, dzięki czemu jego kaloryczność, jest o wiele wyższa, aniżeli w przypadku większości roślin uprawianych jako warzywo.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 11:42

Odsłony: 6379

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?