--- ---

Warzywa

Warzywa odgrywają istotną rolę w żywieniu. Dostarczają witaminy C1, B1, B2, K, E i prowitamina A, składniki mineralne (z przewagą pierwiastków metalicznych), kwasy organiczne, pektyny, substancje aromatyczne, cukry łatwo przyswajalne, błonniki (czyli celuloza). Ta mieszanina składników powoduje, że jesteśmy zdrowi. Poza tym warzywa stanowią doskonałą nietuczącą, niskokaloryczną przekąskę. Surowe jak i przetworzone warzywo dostarcza nam mnóstwo potrzebnych (i niezbędnych) do życia substancji. Dlatego rozumie się samo przez się, jak ważne dla zdrowia człowieka jest prawidłowe żywienie polegające na systematycznym dostarczaniu organizmowi odpowiednich ilości warzyw, czyli 4-5 razy dziennie.

 

 

 

Kapusta pekińska, warzywo to cechuje duża wartość odżywcza, zwłaszcza biologiczna i smakowa. Kapusta pekińska zawiera dużo białka w korzystnej dla organizmu człowieka postaci aminokwasów lizyny, metioniny i tryptofanu oraz cukrów, karotenu, witaminy C, wapnia, fosforu oraz żelaza. Ponadto zawiera m.in.: sód, potas, magnez, mangan,  witaminę E, B1, B2, B6.

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Kalafior, podobnie do brokuł, kapusty i jarmuż, jest bardzo zdrowy. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy oraz pantotenowy.

Czytaj wicej Czytaj więcej...

  • 1
  • 2
  • 3

Brukselka 6+

Brukselka 6+

Brukselka (in. Kapusta brukselska) jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych. Nazwę zawdzięcza stolicy Belgii, Brukseli, gdzie jest uprawiana od stuleci. Brukselka jest warzywem o dużej wartości odżywczej dzięki bogactwu...

Więcej

Pieczarki 12+

Pieczarki 12+

Pieczarki są produktem, który może zastępować mięso w wielu tradycyjnych potrawach typowych dla kuchni europejskiej – cieszą się powodzeniem jako składnik farszu w gołąbkach, krokietach czy pierogach. Wbrew powszechnej opinii...

Więcej

Por 7+

Por 7+

Por podobnie jak cebula zawiera dużo witaminy C, dość dużo węglowodanów, niewielkie ilości białka, olejek eteryczny, sole potasu, sodu, wapnia, żelaza, fosforu i siarki. Liście, oprócz witaminy C, dostarczają dość...

Więcej

Warzywa - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2021. All rights reserved