Przyprawy nadają naszym kulinarnym szaleństwom walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach (takich jak kurkuma czy szafran) wizualnych. W dalekiej przeszłości niektóre rośliny, które obecnie stosujemy jako przyprawy, były stosowane przez znachorów, czarowników i kapłanów. Służyły jako leki, afrodyzjaki, święte oleje, kadzidła itp. Przez całe tysiąclecia handel przyprawami, szczególnie tymi korzennymi pochodzącymi z odległych krajów Azji, przynosił znaczne zyski i był rozwijany. Przypuszczalnie olbrzymie bogactwa króla Salomona pochodziły w znacznej mierze z tego handlu. Celem wypraw morskich Krzysztofa Kolumba i Johna Cabota były zasobne w przyprawy Indie. Wyspy Moluki były wcześniej nazywane Wyspami Korzennymi i to one były głównym celem wyprawy Ferdynanda Magellana, która w rezultacie skończyła się pierwszym opłynięciem kuli ziemskiej. Obecnie centrum wytwarzania przypraw nadal skupia się w południowo-wschodniej Azji, a same Indie mają ponad 80% udziału w ich światowej produkcji.
Kategoria: od 6 miesiąca Opublikowano
Natka pietruszki usprawnia nerki, ponieważ działa moczopędnie. Szczególnie bogata w witaminę C (2 razy więcej niż w cytrynie, w tej samej masie produktu) oraz żelazo a także prowitaminę A. Podnosi odporność organizmu i chroni przed infekcjami.
Zawiera minerały m.in.: magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6, C. Składniki te nie występują tak licznie w korzeniu pietruszki.
Natka ułatwia także przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, aktywizuje do pracy wątrobę. Łagodzi dolegliwości menstruacyjne, redukuje cellulit i chroni nas przed wolnymi rodnikami (dzięki m.in. witaminie C i karotenowi).
Kategoria: od 8 miesiąca Opublikowano
Powieś pęk kopru nad drzwiami, mówi stare porzekadło ludowe, a będziesz chroniony przed czarownicami. Pomimo tego, że w dzisiejszych czasach nikt w to nie wierzy, koper jest używany w kuchni i leczy problemy ze zdrowiem.
Koper był używany 5000 lat temu przez Egipcjan. Koper pochodzi z regionu śródziemnomorskiego, południowej Rosji, centralnej i południowej Azji. Rośnie tam dziko na otwartych przestrzeniach. Koper jest szeroko uprawiany w Europie oraz Ameryce Północnej.
Koper zawsze był uważany jako środek leczniczy w problemach układu pokarmowego. Poza tym to świetny, naturalny sposób na łagodzenie skurczów żołądkowych, kolek, niestrawności.