Ziarna powinny stanowić około 40% dziennego pożywienia. Zboża i ziarna od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich kulturach. Niestety dziś są trochę pomijane w codziennym żywieniu na rzecz produktów wysokobiałkowych. A szkoda, ponieważ obok dużej wartości odżywczej (wysoka zawartość białka, fosforu, cynku, krzemu, fluoru, wapnia, potasu i witamin z grupy B)dzięki obecności błonnika mają też działanie oczyszczające organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Trawienie węglowodanów złożonych zawartych w zbożach to proces bardzo zrównoważony i harmonijny, który dostarcza do organizmu wszelkie potrzebne składniki odżywcze, stopniowo uwalniając energię, co daje energię na kilka godzin efektywnego działania i dobrego samopoczucia. I choćby z tego powodu należy każdego dnia jeść produkty zbożowe i ziarna 4-5 razy.
Â
Â
Â
Kategoria: od 4 miesiÄ…ca Opublikowano
Ryż to zboże najbogatsze w białka, natomiast ubogie w tłuszcze.
Ze względu na stosunek sodu do potasu zbliżony do tego, jakim charakteryzuje się krew człowieka, jest jednym ze zbóż najlepiej przyswajalnych przez ludzki organizm.
Ryż pochodzi z Indii. Jest lekkostrawny i zalecany osobom mającym problemy żołądkowo-jelitowe. Ma działanie przeciwbiegunkowe i koi podrażnienia jelit.
Kategoria: od 4 miesiÄ…ca Opublikowano
Orkisz jest bardzo dobrze przyswajalny przez ludzki organizm. Jest także bardzo bogaty w minerały (żelazo, magnez, fosfor, wapno), aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (A, E, D, B1, B2, B6) i białko. Orkisz zawiera gluten.
Produkty orkiszowe sprzyjają dobremu trawieniu i utrzymują w zdrowiu żołądek i jelita i polecane są alergikom. Orkisz jest dostępny w przeróżnych postaciach: kaszy (ziarna), grysiku, mąki, otrębów, makaronu, płatków.