--- ---

Nabiał

W skład tych produktów wchodzi oczywiście mleko, a także jego przetwory, czyli: sery, twarogi, kefiry, śmietany, serki homogenizowane, jogurty i wiele innych produktów. Do nabiału zaliczane są także jajka. Produkty pochodzenia mlecznego, zawierają m.in. łatwo przyswajalne przez organizm białko, tłuszcze, sole mineralne (fosfor, siarka, magnez, chlor, jod) i witaminy takie jak A, B2, B12, D. Nabiał można spożywać 3-4 razy dziennie, jajka 1-2 razy dziennie. Zawarty w nich wapń dobrze wpływa na układ kostny. Wapń zawarty w nabiale, jest także istotnym składnikiem prawidłowo skomponowanej diety wegetariańskiej nastolatków, kobiet i starszych ludzi.

 

 

 

Jajko jest produktem bogatym we wszystkie składniki potrzebne organizmowi, do prawidłowego funkcjonowania, a do tego ma mało kalorii.
Zawierają także pełnowartościowe białko, witaminy A, D oraz z grupy B. Dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów, witamin i minerałów, szczególnie witaminy B12, ryboflawiny, witaminy E, folacyny i żelaza.
Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych.

Czytaj wicej Czytaj więcej...

W języku tureckim kefir oznacza "czuj się dobrze". Kefir jest jednym z najstarszych fermentowanych napojów mlecznych na świecie. Wiele setek lat temu stworzyli go kaukascy Górale, którzy produkowali go w skórzanych workach lub dębowych beczkach z mleka krowiego lub koziego.
Hodowla grzybków kefirowych, dzięki którym dochodzi do powstania kefiru, upowszechniła się w XX wieku w całej Europie i z pewnymi modyfikacjami do dziś służy wytwarzaniu tego mlecznego napoju. Receptury kefiru zostały szczegółowo opisane i tylko produkty spełniające ściśle określone parametry mogą być wprowadzane na rynek jako kefir. Kefir reguluje procesy przemiany materii, usprawnienia procesy przyswajania białka i wapnia, wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego.

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Więcej artykułów…

  1. Jogurt 11+
  • 1
  • 2
  • 3

Jajo kurze 7+

Jajo kurze 7+

Jajko jest produktem bogatym we wszystkie składniki potrzebne organizmowi, do prawidłowego funkcjonowania, a do tego ma mało kalorii.Zawierają także pełnowartościowe białko, witaminy A, D oraz z grupy B. Dostarczają wszystkich...

Więcej

Kefir 11+

Kefir 11+

W języku tureckim kefir oznacza "czuj się dobrze". Kefir jest jednym z najstarszych fermentowanych napojów mlecznych na świecie. Wiele setek lat temu stworzyli go kaukascy Górale, którzy produkowali go w...

Więcej

Jogurt 11+

Jogurt 11+

Jogurt pochodzi najprawdopodobniej z Indii. Zawiera żywe kultury bakterii. Ponadto zawiera około 3,3% białka, 2 do 6% tłuszczu, 3,1% cukru, 0,8% kwasu mlekowego, śladowe ilości alkoholu. W jednej szklance jogurtu...

Więcej

Nabiał - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl

Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2020. All rights reserved