Kategoria: Newsy Opublikowano Magdalena Sikoń
Od 19 kwietnia 2018 r. obowiązują przepisy ustawy przygotowanej przez Ministerstwo Sprawiedliwości w reakcji na liczne przypadki znęcania się nad zwierzętami oraz szokujące przykłady bestialskiego uśmiercania zwierząt. Pakiet zmian w ustawie o ochronie zwierząt oraz w Kodeksie karnym pozwoli przeciwdziałać takim brutalnym zachowaniom.
- To dobra wiadomość, szczególnie dla tych, którzy od dawna domagali się, aby polskie państwo nie było bezradne wobec zwyrodnialców znęcających się nad zwierzętami. Nowe przepisy sprawią, że państwo będzie stanowczo zajmowało się osobami, które w sposób haniebny, brutalny i bestialski traktują zwierzęta – podkreśla Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości Patryk Jaki, który kierował w Ministerstwie Sprawiedliwości pracami nad projektem.
Założenia zmian były szeroko konsultowane z organizacjami pozarządowymi zajmującymi się problematyką praw zwierząt, a wiele ze zgłoszonych rozwiązań wykorzystano w ustawie, które weszła dziś w życie.
Kategoria: Patronat Opublikowano Magdalena Sikoń
Międzynarodowe Targi Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej to niepowtarzalne wydarzenie, obejmujące kompleksowo wszystkie obszary tematu alergii i nietolerancji pokarmowej.
W jednym miejscu będzie można uzyskać informacje jak skutecznie zapobiegać i leczyć alergię.
Badania pokazują, że na alergię cierpi nawet 40% osób, w większości dzieci, 25% ma alergiczny nieżyt nosa, a u 10% zdiagnozowano astmę.
Z alergią walczy ponad połowa mieszkańców dużych miast. Głównym powodem takiego stanu rzeczy jest zanieczyszczenie środowiska, które w wielkich ośrodkach miejskich jest oczywiście na znacznie wyższym poziomie, niż w reszcie kraju. Całe szczęście dzięki coraz lepszej diagnostyce alergologicznej, a także stałemu rozwojowi rynku żywności i produktów nieuczulających, przeznaczonych właśnie dla alergików, osoby uczulone mogą prowadzić normalne życie. Alergicy, osoby dotknięte celiakią czy atopowym zapaleniem skóry nie muszą rezygnować ze smacznej i różnorodnej diety, ulubionych ubrań, kosmetyków i innych potrzebnych produktów codziennego użytku.
Kategoria: Newsy Opublikowano Magdalena Sikoń
Niektórzy Neandertalczycy byli wegetarianami, którzy używali naturalnych form penicyliny i aspiryny.
Zdaniem naukowców najwyraźniej Neandertalczycy posiadali dobrą wiedzę o roślinach leczniczych, stosowanie antybiotyków byłoby bardzo zaskakujące, ponieważ jest to ponad 40 000 lat zanim rozwinęliśmy penicylinę.
Mimo opinii, że neandertalczycy jedli mięso, niektórzy z nich odżywiali się w sposób roślinny i odkryli jak używać penicylinę i aspirynę w ich naturalnej formie walcząc z infekcjami i bólem.
Odnaleziono zęby Neandertalczyków, którzy mieszkali w Asturias, Hiszpanii i Belgi sprzed 50,000 tysięcy lat. Dzięki wyodrębnieniu DNA naukowcy mogli określić co w tamtych czasach jedzono.