Warzywa odgrywają istotną rolę w żywieniu. Dostarczają witaminy C1, B1, B2, K, E i prowitamina A, składniki mineralne (z przewagą pierwiastków metalicznych), kwasy organiczne, pektyny, substancje aromatyczne, cukry łatwo przyswajalne, błonniki (czyli celuloza). Ta mieszanina składników powoduje, że jesteśmy zdrowi. Poza tym warzywa stanowią doskonałą nietuczącą, niskokaloryczną przekąskę. Surowe jak i przetworzone warzywo dostarcza nam mnóstwo potrzebnych (i niezbędnych) do życia substancji. Dlatego rozumie się samo przez się, jak ważne dla zdrowia człowieka jest prawidłowe żywienie polegające na systematycznym dostarczaniu organizmowi odpowiednich ilości warzyw, czyli 4-5 razy dziennie.
Â
Â
Â
Kategoria: od 5 miesiÄ…ca Opublikowano
Marchew bogata jest w betakaroten oraz witaminy, m.in.: B1, B2, B3, K i C. Posiada również związki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod i przede wszystkim potas.
Zawiera duże ilości błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach.
Kategoria: od 5 miesiÄ…ca Opublikowano
Ziemniaki zawierają m. in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C; biotynę, fruktozę, sacharozę, skrobię, kwasy: nikotynowy i pantotenowy.