Login  Login  

 Login  Login    Zamknij  Zamknij  
--- ---

Porady dietetyka

Algi morskie jako źródło omega 3 u dzieci?

algi morskie w diecie dzieckaIntuicyjnie mogłoby się wydawać, że skoro suplementy kwasu tłuszczowego DHA z rodziny omega 3 skierowane do wegetarian wytwarzane są na bazie alg, same algi powinny być dobrym źródłem tych związków. Nie jest to jednak prawda. Algi zawierają stosunkowo mało tłuszczu, a kwasy omega 3 są tylko jego niewielką częścią. Jest fizycznie niemożliwe, aby były one głównym lub nawet znaczącym źródłem tych składników odżywczych w diecie. Co więcej, mogłoby to być niebezpieczne. Niektóre rośliny morskie zawierają bardzo duże ilości jodu, a zakres między zapotrzebowaniem na ten pierwiastek a jego maksymalnym bezpiecznym spożyciem jest stosunkowo mały. Nie oznacza to oczywiście, że należy ich całkowicie unikać. To co wyróżnia algi wśród wszystkich produktów roślinnych, to zawartość kwasu DHA, występującego przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, szczególnie w dużych ilościach w rybach.

algi morskie w diecie dzieckaIntuicyjnie mogłoby się wydawać, że skoro suplementy kwasu tłuszczowego DHA z rodziny omega 3 skierowane do wegetarian wytwarzane są na bazie alg, same algi powinny być dobrym źródłem tych związków. Nie jest to jednak prawda. Algi zawierają stosunkowo mało tłuszczu, a kwasy omega 3 są tylko jego niewielką częścią. Jest fizycznie niemożliwe, aby były one głównym lub nawet znaczącym źródłem tych składników odżywczych w diecie. Co więcej, mogłoby to być niebezpieczne. Niektóre rośliny morskie zawierają bardzo duże ilości jodu, a zakres między zapotrzebowaniem na ten pierwiastek a jego maksymalnym bezpiecznym spożyciem jest stosunkowo mały. Nie oznacza to oczywiście, że należy ich całkowicie unikać. To co wyróżnia algi wśród wszystkich produktów roślinnych, to zawartość kwasu DHA, występującego przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, szczególnie w dużych ilościach w rybach.

Zdrowotne kwasy



Jedynym związkiem z kwasów omega 3, którego organizm nie potrafi wytworzyć, jest kwas alfa-linolenowy (ALA). Mogą z niego powstać pozostałe kwasy omega-3 w wyniku biochemicznego „wydłużania” jego cząsteczki. Końcowym produktem tych przemian jest właśnie DHA, a pośrednim kwas tłuszczowy EPA.

Skoro wegetarianie nie jedzą ryb, muszą polegać głównie na wytwarzaniu EPA i DHA przez organizm z ALA, przy czym jest to dla wegan jedyne źródło tych związków. Wydajność tego procesu jest jednak niska w porównaniu do zalecanego spożycia EPA i DHA w postaci ryb, zwłaszcza w odniesieniu do tego ostatniego kwasu. W związku z tym, wegetarianie, a w szczególności weganie mają niższe stężenia EPA i DHA w organizmie niż osoby na diecie tradycyjnej, ale niewiele wskazuje na to, że taki stan ma negatywne konsekwencje. Wśród wegetarian nie obserwuje się klinicznych niedoborów tych związków. Warto podkreślić, że badania oceniające rozwój dzieci wegańskich również nie wykazały negatywnych efektów w postaci wolniejszego rozwoju umysłowego czy pogorszonej funkcji narządu wzroku.

 

Co jeść?

 

Co powinien jeść mały wegetarianin, aby dostarczyć odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych orzechy włoskie w diecie dzieckaomega 3? Najbardziej skoncentrowanymi źródłami są (zmielone) siemię lniane i olej z niego oraz orzechy włoskie. Trudno sobie wyobrazić pełnowartościową wegetariańską dietę bez regularnego występowania w niej tych produktów. Pewne ich ilości zawierają również produkty sojowe i olej rzepakowy. Istotnym źródłem mogą być także zielone liściaste warzywa (w tym brokuły) przy ich wysokim spożyciu.

Zapotrzebowanie na kwasy omega 3 jest realizowane przez karmienie mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym do 1. roku życia. Orzechy i pestki (w tym siemię lniane), mogą być wprowadzane do diety dziecka po jego ukończeniu. Nie należy ich podawać w całości do 3-4 roku życia, aby uniknąć zakrztuszenia. Siemię lniane tak czy inaczej trzeba spożywać w formie zmielonej, a także nie przetworzonej termicznie, żeby obecne w nim kwas tłuszczowe omega 3 mogły być wykorzystane przez organizm. Najłatwiej w tym celu używać młynka do kawy. Zmielone ziarna mogą być przechowywane w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. słoik) do 3 dni. Kwasy omega 3 są bardzo wrażliwe na temperaturę i utlenianie, a co za tym idzie - długotrwałe przechowywanie, dlatego też nie należy kupować gotowego, zmielonego siemienia lnianego, a po samodzielnym przygotowaniu szybko je zużyć. Oleju lnianego nie powinno się podgrzewać!

Jakie ilości tych produktów należy uwzględnić w codziennej diecie dziecka?

•          Od 2. roku życia do 4 lat: 1,5 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego/1,5 łyżki orzechów włoskich (zmielonych u młodszych dzieci)/0,5 łyżeczki oleju z siemienia lnianego

•          Od 5. roku życia: 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego/3 łyżki orzechów włoskich /łyżeczka oleju z siemienia lnianego

 

Źródło Omega 3

 

Preferowanym źródłem są siemię lniane lub orzechy włoskie. Jako pełne produkty, mają one wyższą wartość odżywczą niż olej. Siemię lniane łatwo i smacznie można wykorzystać jako dodatek do koktajli owocowych.

Historia kwasów omega 3 na pokryciu zapotrzebowania na nie się nie kończy. Istotny wpływ na jego dalsze losy w organizmie ma stosunek kwasów omega 6 do omega 3 w diecie. Jest on zwykle zbyt duży, zarówno w wyniku nadmiernego spożycia tych pierwszych, jak i niewystarczającej ilości tych drugich. Zmniejsza to efektywność syntezy EPA i DHA z ALA. Można go skorygować poprzez spożywanie produktów bogatych w omega 3 na zalecanym poziomie oraz tylko sporadyczne używanie olejów o wysokiej zawartości omega 6: z pestek winogron, sojowego, słonecznikowego, kukurydzianego, i zastąpienie ich olejami zawierającymi więcej jednonienasyconych - nie wpływających na efektywność syntezy EPA i DHA z ALA - kwasów tłuszczowych: rzepakowego, wysoko oleinowego słonecznikowego, oliwy z oliwek oraz orzechami i awokado.

 

Suplementacja

Aczkolwiek nie ma bezpośrednich wskazań do suplementacji „morskich” kwasów omega 3 u wegetarian lub wegan ze względu na ryzyko niedoborów, może ona przynieść dodatkowe korzyści. Stanowisko grupy ekspertów pod patronatem Centrum Zdrowia Dziecka zaleca ją wśród kobiet w ciąży i karmiących na poziomie minimum 200 mg DHA dziennie - a w przypadku małego spożycia ryb, 400-600 mg - oraz wśród dzieci do 3. roku życia po zakończeniu karmienia piersią, nie spożywających ryb, w ilości 150-200 mg DHA. Jest to uzasadnione zabezpieczeniem odpowiedniej podaży tego kwasu tłuszczowego dla rozwijającego się układu nerwowego, a także korzyściami płynącymi z suplementacji podczas ciąży w postaci nieznacznego przedłużenia czasu jej trwania i możliwego obniżenia ryzyka rozwoju alergii u dzieci w wieku późniejszym oraz korzystnego wpływu na częstość występowania infekcji u suplementujących dzieci przed 3. rokiem życia. Są to zalecenia dla ogólnej populacji, zgodne ze wskazaniami Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego dla wegetarian.

algi morskie w diecie dziecka
Jakub Sobiecki - dietetyk z Instytutu HappyMore

 




  • Algi morskie jako źródło omega 3 u dzieci?
  • 1
  • 2
  • 3

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białe…

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białego cukru

Cukier spożywczy produkowany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Trzcina cukrowa zawiera 14% pierwiastków śladowych, minerałów i witamin oraz chlorofil. Cukier ogólnie dostępny jest jednak mocno oczyszczony, czyli rafinowany, pozbawiony wszystkich substancji odżywczych, jest...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery typy alergii. Najbardziej powszechną jest...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w syntezie hemoglobiny, jest niezbędna do...

Poprz Nast

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Pytanie od rodzica: Mój czterolatek do drugiego roku życia był na zdrowej urozmaiconej diecie. Jadł ryby, warzywa, mięso. Przyszedł moment, gdzie odrzucił wymienione produkty. Prawie od dwóch lat nie miał w ustach żadnego mięsa, ryb. Nie...

Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności

Jesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. Zatem jak zbilansować codziennie menu?...

Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana jest przez producentów, którzy aby...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się z suchością i nadwrażliwością skóry....

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości takiego sposobu żywienia podczas ciąży. Niestety,...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników [1] wykazało, że amerykańscy weganie...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest magazynowana. W mniejszej ilości, aminokwas...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim go rozgrzać. Podane tutaj propozycje to...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe opinie, że dieta wegetariańska wykluczająca...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne jest przydatne w leczeniu tak...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać? Przyjrzyjmy się wartościom...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w syntezie hemoglobiny, jest niezbędna do...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy największe znaczenie odgrywa pożywienie, bakterie...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to np. tokoferole w olejach, flawonoidy...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery typy alergii. Najbardziej powszechną jest...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni,...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu....

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli wegetarianami, a nawet weganami. Nie...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie wmawiają nam, że musimy coś...

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla …

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla dzieci

Co nasze dzieci powinny jeść, a czego powinny unikać podpowiada Emilia Lorenc, doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.Produkty zbożowepieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe, pszenne, mieszane kasze i pseudozboża: jaglana,...


Algi morskie jako źródło omega 3 u dzieci? - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl


Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

D

i

e

t

e

t

y

k

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2018. All rights reserved