Kategoria: od 6 miesiąca
Brukselka (in. Kapusta brukselska) jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych. Nazwę zawdzięcza stolicy Belgii, Brukseli, gdzie jest uprawiana od stuleci. Brukselka jest warzywem o dużej wartości odżywczej dzięki bogactwu witamin, soli mineralnych i błonnika.
Brukselka zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C.
Brukselka ma sporo kwasu foliowego, dlatego polecana jest zwłaszcza kobietom w ciąży i planującym dziecko. Jest również bogatym źródłem beta karotenu i witaminy B1, która wpływa korzystnie na zdrowie układu nerwowego. Jest najbogatszym w białko warzywem kapustnym.
Należy jednak pamiętać, że nie powinno się podawać brukselki dzieciom cierpiącym na zaburzenia jelitowe, ponieważ warzywo to działa wzdymająco i może nasilać objawy kolki jelitowej. Ponadto brukselka jest kwasotwórcza, więc nie należy zestawiać jej z daniami mącznymi.