Login  Login  

 Login  Login    Zamknij  Zamknij  
--- ---

Porady dietetyka

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

serek homogenizowany dla dzieciSerki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest dodatek emulgatorów.

Analiza kilku najbardziej popularnych na naszym rynku serków homogenizowanych dla dzieci, pokazuje że zawierają one nie tylko emulgatory lecz wiele więcej różnych dodatków i substancji słodzących.

W serkach znajdziemy cukier stołowy, glukozę oraz  syrop glukozowo – fruktozowy, którego częste spożycie skutkuje m.in. hipercholesterolemią i cukrzycą typu II.

Dla przykładu – w  małym kubeczku serka (75-90g) możemy znaleźć aż 2 łyżeczki cukru stołowego. W większym kubeczku (140g), znajdziemy ponad 4 łyżeczki!. Ponadto, nie mało jest w nim kwasów tłuszczowych nasyconych obwinianych za choroby cywilizacyjne (miażdżycę, cukrzycę typu II, nowotwory itp.).

Do zalet serków (poza niewątpliwymi walorami smakowymi) należałoby zaliczyć wzbogacanie produktów w witaminę D oraz wapń – niezbędnych  do prawidłowego budowania szkieletu dziecka.

serek homogenizowany dla dzieciSerki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest dodatek emulgatorów.

Analiza kilku najbardziej popularnych na naszym rynku serków homogenizowanych dla dzieci, pokazuje że zawierają one nie tylko emulgatory lecz wiele więcej różnych dodatków i substancji słodzących.

W serkach znajdziemy cukier stołowy, glukozę oraz  syrop glukozowo – fruktozowy, którego częste spożycie skutkuje m.in. hipercholesterolemią i cukrzycą typu II.

Dla przykładu – w  małym kubeczku serka (75-90g) możemy znaleźć aż 2 łyżeczki cukru stołowego. W większym kubeczku (140g), znajdziemy ponad 4 łyżeczki!. Ponadto, nie mało jest w nim kwasów tłuszczowych nasyconych obwinianych za choroby cywilizacyjne (miażdżycę, cukrzycę typu II, nowotwory itp.).

Do zalet serków (poza niewątpliwymi walorami smakowymi) należałoby zaliczyć wzbogacanie produktów w witaminę D oraz wapń – niezbędnych  do prawidłowego budowania szkieletu dziecka.

etykieta

Etykieta - czym się kierować podczas wyboru produktuserek slodki

Czytając etykietę należy zwrócić szczególną uwagę na dwie rzeczy – optymalnie najniższy możliwy poziom węglowodanów i tłuszczów oraz czy produkt jest wzbogacany w wapń oraz witaminę D.

Kolejną rzeczą, na którą warto by zwrócić uwagę jest ilość dodatków wymienionych w liście składników. Czy wszystkie dodatki są nam znane? Czy nie ma ich zbyt dużo?

Serek bez wątpienia powinien składać się z sera twarogowego, więc tego składnika powinno być w nim sporo. Inne składniki (cukier, aromat) na pewno w nim znajdziemy, jednak pozostałe: barwniki, emulgatory, stabilizatory, skrobia modyfikowana, pektyna, guma guar, maltodekstryna, jeżeli już są, zwróćmy uwagę na ich ilość.

porównanie serków

Poniżej dla porównania skład czterech rodzajów popularnych na naszym rynku serków.

Serek waniliowy
porcja 200g

Serek waniliowy
z gruszką
porcja 140g

Serek Mega z wapniem
i witaminą D3
porcja 75g

 

Serek o smaku biszkoptowym
porcja 90g

 

284 kcal

168 kcal

81 kcal

111 kcal

Białko 14g Białko 7,3g Białko 4,8g Białko 5,2g

Węglowodany 32g

Węglowodany 23,3g

Węglowodany 10g

Węglowodany 14,2g

 Tłuszcz 11g  Tłuszcz 5,1g

Nasycone 3,3g
 Tłuszcz 2,2g

Nasycone 1,4g
 Tłuszcz 3,6g

Nasycone 2,4g
   Cukry 22g
(4,5 łyżeczek cukru w jednym kubeczku!!!!!!)
 Cukry 9,5 g
(2 łyżeczki cukru w jednym kubku)
 Cukry 11,6g
(ponad 2 łyżeczki cukru w jednym kubku)
    Wapń 135 mg Wapń 108 mg
    Witamina D 0,94mcg Witamna D3 0,68mcg

 

wnioski

Analiza najpopularniejszych serków homogenizowanych dla dzieci pokazuje, że są one dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D dla naszych pociech. Jednak względnie duża ilość cukru, tłuszczu, dodatków oraz stosowany przy produkcji proces homogenizacji oznacza, aby nie przyzwyczajać dzieci do tego rodzaju produktów w codziennym jadłospisie – raczej traktować jako smaczny deser, ale tylko od czasu do czasu.

Serki homogenizowane, jeśli na opakowaniu brak jest przeciwskazań, można podawać dzieciom od pierwszego roku życia.

 


Iwona KibilDla wegemaluch.pl Iwona Kibil, specjalistka ds. żywienia i dietetyki, diet coach. Absolwentka wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Warszawskim SGGW. Ukończyła dwu- stopniowy kurs z diet coachingu otrzymując certyfikat. Obecnie dalej doszkala się w zakresie coachingu i psycho dietetyki. Łącząc ze sobą dietetykę i coaching, specjalizuje się w edukacji żywieniowej (warsztaty, wykłady, warsztaty gotowania) i motywowaniu pacjentów.

Właścicielka Centrum Poradnictwa i Edukacji żywieniowej, www.facebook.com/Greens4u oraz www.wegecentrum.pl.


kubasinskaAgnieszka Kubasińska, absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz studentka Dietetyki w SGGW. Szósty semestr nauki odbyła w Grecji (Ateny), gdzie dokładnie zapoznała się z zasadami diety śródziemnomorskiej. Odbyła praktyki w Centrum Zdrowia Dziecka. Obecnie aktywnie udziela się i bierze udział w warsztatach zdrowego odżywiania w poradni Greens4u.
Interesuje się i praktykuje wegetarianizm oraz weganizm (szczególnie dla osób aktywnych fizycznie). Zwolenniczka aktywnego spędzania wolnego czasu.




  • Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?
  • 1
  • 2
  • 3

Dyniowe szaleństwo

Dyniowe szaleństwo

Mało kto wie, że dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem, i do tego jagodowym. To nie tylko wspaniały przysmak jesieni, ale także bardzo dobra roślina lecznicza. Jeśli nauczymy się ją smakowicie przyrządzać w...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników [1] wykazało, że amerykańscy weganie...

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalc…

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalczać

Wypróżnienia u zdrowego dziecka powinny odbywać się łatwo i działać po 1-2 godzin po każdym posiłku. Poza tym prawidłowy stolec jest bezwonny, ma konsystencję pół-miękką, bez niestrawionych resztek pokarmu, śluzu czy krwi. Defekacja powinna odbywać...

Poprz Nast

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Pytanie od rodzica: Mój czterolatek do drugiego roku życia był na zdrowej urozmaiconej diecie. Jadł ryby, warzywa, mięso. Przyszedł moment, gdzie odrzucił wymienione produkty. Prawie od dwóch lat nie miał w ustach żadnego mięsa, ryb. Nie...

Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności

Jesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. Zatem jak zbilansować codziennie menu?...

Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana jest przez producentów, którzy aby...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się z suchością i nadwrażliwością skóry....

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości takiego sposobu żywienia podczas ciąży. Niestety,...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników [1] wykazało, że amerykańscy weganie...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest magazynowana. W mniejszej ilości, aminokwas...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim go rozgrzać. Podane tutaj propozycje to...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe opinie, że dieta wegetariańska wykluczająca...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne jest przydatne w leczeniu tak...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać? Przyjrzyjmy się wartościom...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w syntezie hemoglobiny, jest niezbędna do...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy największe znaczenie odgrywa pożywienie, bakterie...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to np. tokoferole w olejach, flawonoidy...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery typy alergii. Najbardziej powszechną jest...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni,...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu....

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli wegetarianami, a nawet weganami. Nie...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie wmawiają nam, że musimy coś...

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla …

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla dzieci

Co nasze dzieci powinny jeść, a czego powinny unikać podpowiada Emilia Lorenc, doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.Produkty zbożowepieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe, pszenne, mieszane kasze i pseudozboża: jaglana,...


Serki homogenizowane - dobre dla dzieci? - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl


Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

D

i

e

t

e

t

y

k

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2018. All rights reserved