--- ---

Porady dietetyka

Mleko krowie - dobro czy zło?

mleko - dobro czy złoDietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać?

Przyjrzyjmy się wartościom odżywczym mleka. Posiada ono bardzo wysoką wartość odżywczą. Jest ona oczywiście zależna od zawartości tłuszczu, zatem wartość kaloryczna mleka i jego przetworów mieści się w granicach od 47 do ok 300 kcal w 100 gramach. Wapń, którego produkty mleczne są doskonałym źródłem w diecie dzieci w wieku przedszkolnym, powinien być spożywany na poziomie 500-700 mg na dobę, czyli około 2-3 szklanek mleka.

We wszystkich książkach do dietetyki przeczytamy, że wapń występujący w mleku jest dobrze przyswajalny przez organizm człowieka. Najlepszym źródłem wapnia wśród przetworów mlecznych są sery żółte, gdyż one zawierają od 6 do 10 razy więcej wapnia od serów twarogowych. Sery twarogowe, serki homogenizowane i twarożki zawierają mniej wapnia ze względu na inny proces produkcyjny (wapń jest tracony wraz z serwatką). Jako, że produkty płynne, takie jak kefiry, maślanki, jogurty zawierają także mniej wapnia, w trosce o kości naszych dzieci a także z myślą o profilaktyce osteoporozy, należałoby podawać im mleko i sery żółte.

mleko - dobro czy złoDietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać?

Przyjrzyjmy się wartościom odżywczym mleka. Posiada ono bardzo wysoką wartość odżywczą. Jest ona oczywiście zależna od zawartości tłuszczu, zatem wartość kaloryczna mleka i jego przetworów mieści się w granicach od 47 do ok 300 kcal w 100 gramach. Wapń, którego produkty mleczne są doskonałym źródłem w diecie dzieci w wieku przedszkolnym, powinien być spożywany na poziomie 500-700 mg na dobę, czyli około 2-3 szklanek mleka.

We wszystkich książkach do dietetyki przeczytamy, że wapń występujący w mleku jest dobrze przyswajalny przez organizm człowieka. Najlepszym źródłem wapnia wśród przetworów mlecznych są sery żółte, gdyż one zawierają od 6 do 10 razy więcej wapnia od serów twarogowych. Sery twarogowe, serki homogenizowane i twarożki zawierają mniej wapnia ze względu na inny proces produkcyjny (wapń jest tracony wraz z serwatką). Jako, że produkty płynne, takie jak kefiry, maślanki, jogurty zawierają także mniej wapnia, w trosce o kości naszych dzieci a także z myślą o profilaktyce osteoporozy, należałoby podawać im mleko i sery żółte.

Czy aby na pewno?

Spójrzmy teraz na produkty mleczne z drugiej strony. Zawierają one aż od 30 do 80% tłuszczu i cholesterolu. czy jeść nabiał i pić mlekoNajważniejsze białko mleka, kazeina ceniona za swoją wysoką wartość biologiczną, posądzana jest o wiele skutków ubocznych.

Powstają badania udowadniające korelację pomiędzy dużym spożyciem produktów mlecznych a otyłością, cukrzycą i hormono-zależnymi nowotworami. Według obserwacji, duże spożycie mleka może wpłynąć na przedwczesne dojrzewanie płciowe. W badaniach, we krwi wszystkich osób pijących mleko zaobserwowano wzrost stężenia estrogenów i progesteronu.

U mężczyzn i dzieci dodatkowo, estrogeny spożyte z mlekiem spowodowały spadek wydzielania testosteronu. Poza tym, wyjątkowo duża zawartość białka w nabiale, przyczynia się do szybszego wydalania wapnia wraz z moczem.

Źródło mleka


Warto także zwrócić uwagę na sprawy, którymi przeciętny konsument raczej się nie interesuje. Chodzi tu m.in. o jakość życia krów i ich dietę. Jako, że przemysł mleczny jest jednym z najbardziej dochodowych interesów w branży mleko pochodzi od krowyspożywczej, krowy zmuszane są do „produkcji” coraz większej ilości mleka. Karmienie krów specjalnymi mieszankami w konsekwencji powoduje, że mleko i przetwory są znakomitym źródłem sterydów, antybiotyków, ropy, białych krwinek, pestycydów, herbicydów, fungicydów, leków weterynaryjnych, a także konserwantów i sztucznych dodatków. Zatem, ogólnodostępne w sklepach krowie mleko jest mlekiem wątpliwej jakości. Oczywiście, na polskim rynku dostępne jest także mleko organiczne, które zawiera mniej wyżej wymienionych substancji, lecz nie cieszy się ono dużym powodzeniem.

Kolejną niepokojącą kwestią jest fakt, że wciąż mało osób zdaje sobie sprawę, że aby krowa „dała mleko”, musi wpierw urodzić cielaka. Aby łatwiej było zrozumieć to zagadnienie, przytoczę naukową definicję mleka. Jest to „płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt”. Brzmi to tak, jakby mleko było zarezerwowane dla osesków pewnego gatunku a wydzielane jedynie przez samice tego samego gatunku. Brzmi to jak sugestia, że picie mleka innego ssaka jest czymś nienaturalnym i wyobcowanym, nieprawdaż?

No dobrze, ale skoro tak jest naprawdę to co z naszą tradycją picia mleka? Co z naszymi serami, kefirami, mlekiem modyfikowanym i najważniejsze- co z naszymi kośćmi? Na szczęście o to ostatnie nie musimy się martwić, gdyż jak dowodzą badania naukowe, gęstość kości wśród wegan i osób będących na diecie mieszanej jest na takim samym poziomie. Pozostaje zatem kwestia tradycji, wygody i… świadomości.

Wapń

Jakie zatem jest najlepsze źródło wapnia?

Bez wątpienia są to zielone warzywa i nasiona roślin strączkowych. Wapń z zielonych warzyw zazwyczaj przyswajany jest w około 50%. Oczywiście w wapń bogate są także produkty fortyfikowane takie jak napoje sojowe, ryżowe, gryczane, orzechowe i inne (opracowana baza znajduje się tutaj) i woda mineralna.

Źródła wapnia
Produkt Zawartość wapnia (w mg)

Fortyfikowany napój roślinny 1 szklanka

300

Brokuły 150g

72

Gotowana ciecierzyca 1 szklanka

80

10 suszonych fig

269

1 pomarańcza

60

2 łyżki masła migdałowego

86

Gotowana rzepa ½ szklanki

98

2 łyżki tahini

128

2 łyżki sezamu

140

100g tofu fortyfikowanego

350-683

50g migdałów

120

Fasola biała nasiona suche 60g

98

Kapusta włoska 100g

77

Nie tylko wapń jest odpowiedzialny za zdrowe kości. Uwagę należy zwrócić na wiele czynników (w tej sprawie najlepiej jest udać się do dietetyka lub żywieniowca).

 

  • Należy zapewnić odpowiednią ilość witaminy D w diecie i z suplementów

  • Należy dbać o prawidłowy stosunek wapnia do fosforu w diecie

  • Należy zadbać o prawidłowy poziom magnezu i potasu w diecie

  • Ważnymi pierwiastkami są także żelazo, fluor, krzem, cynk, mangan i bor

  • Witaminy K, A, Karotenoidy, B12, Kwas foliowy także sa nie bez znaczenia

  • Należy spożywać mniej kofeiny (w diecie dzieci jest ona w herbacie, coli, czekoladzie, słodyczach)

  • Należy zadbać o aktywność fizyczną – im więcej, tym lepiej!



    Iwona KibilDla wegemaluch.pl Iwona Kibil, absolwentka specjalizacji Żywienia Człowieka i dietetyka, wydziału Nauk O Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Warszawskim SGGW. Właścicielka Centrum Poradnictwa i Edukacji Żywieniowej Greens4u (www.greens4u.org.pl). Temat pracy dyplomowej „Dieta roślinna w profilaktyce i leczeniu miażdżycy”. Specjalizuje się głównie w ocenie sposobu żywienia i edukacji żywieniowej wegan i wegetarian.
    Prowadzi warsztaty zdrowego odżywiania z dietetykiem (więcej informacji na stronie internetowej poradni).
    Właścicielka Centrum Poradnictwa i Edukacji żywieniowej, www.facebook.com/Greens4u oraz www.wegecentrum.pl.

     




  • Mleko krowie - dobro czy zło?
  • 1
  • 2
  • 3

Odporność – jak ją wzmocnić?

Odporność – jak ją wzmocnić?

Jesień i zima to pory roku, gdy nasz organizm jest bardziej niż zwykle podatny na spadek odporności, brak witalności i słabe samopoczucie. Zimno i duża wilgoć powietrza wychładza nasz organizm, potrzebujemy więcej ciepła, żeby go...

Żywność wysokoprzetworzona

Żywność wysokoprzetworzona

Im krótsza droga żywności z pola na stół, tym jest ona zdrowsza. Żywność naturalna to pojęcie stosunkowo łatwe do zrozumienia, piszemy o niej w ramach projektu Zdrowy Przedszkolak.org Jeszcze 100 la temu żywność naturalna, lokalna i sezonowa...

Soja - co i od kiedy?

Soja - co i od kiedy?

Soja spośród wszystkich roślin strączkowych ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które swą budową przypomina białko zwierzęce, w związku z tym jest nieocenionym produktem na wegetariańskich stołach. Poza białkiem zawiera witaminy z grupy B, które...

Poprz Nast

Kanada - nowy przewodnik żywieniowy

Kanada - nowy przewodnik żywieniowy

Jedz lepiej -żyj lepiej. Pod takim hasłem w Kanadzie pojawił się nowy poradnik żywieniowy. W nim właśnie zaleca spożywanie zdrowej i nieprzetworzonej żywności.Największą rewolucją jest brak dziennej dawki nabiału. Najnowsza edycja eliminuje podział żywności na...

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Pytanie od rodzica: Mój czterolatek do drugiego roku życia był na zdrowej urozmaiconej diecie. Jadł ryby, warzywa, mięso. Przyszedł moment, gdzie odrzucił wymienione produkty. Prawie od dwóch lat nie miał w ustach żadnego mięsa, ryb. Nie...

Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności

Jesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. Zatem jak zbilansować codziennie menu?...

Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana jest przez producentów, którzy aby...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się z suchością i nadwrażliwością skóry....

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości takiego sposobu żywienia podczas ciąży. Niestety,...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników [1] wykazało, że amerykańscy weganie...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest magazynowana. W mniejszej ilości, aminokwas...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim go rozgrzać. Podane tutaj propozycje to...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe opinie, że dieta wegetariańska wykluczająca...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne jest przydatne w leczeniu tak...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać? Przyjrzyjmy się wartościom...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w syntezie hemoglobiny, jest niezbędna do...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy największe znaczenie odgrywa pożywienie, bakterie...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to np. tokoferole w olejach, flawonoidy...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery typy alergii. Najbardziej powszechną jest...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni,...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu....

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli wegetarianami, a nawet weganami. Nie...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie wmawiają nam, że musimy coś...


Mleko krowie - dobro czy zło? - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl

Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

D

i

e

t

e

t

y

k

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2019. All rights reserved