Login  Login  

 Login  Login    Zamknij  Zamknij  
--- ---

Porady dietetyka

Dyniowe szaleństwo

dynia to owoc a nie warzywoMało kto wie, że dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem, i do tego jagodowym.
To nie tylko wspaniały przysmak jesieni, ale także bardzo dobra roślina lecznicza. Jeśli nauczymy się ją smakowicie przyrządzać w kuchni przyniesie nam nieocenione korzyści, ponieważ ma naprawdę sporo wartości odżywczych. Przy tym jest tak uniwersalna, że można z niej komponować dania zarówno na słodko, jak i na słono, łagodne lub pikantne.
Warto wykorzystywać w naszym menu nie tylko miąższ, ale i wartościowe pestki.


Ale zacznijmy od miąższu.

100g miąższu dyni zawiera tylko 32 kcal a mimo to jest niezwykle odżywczy. W swoim składzie zawiera karoten, dzięki któremu zawdzięcza swój pomarańczowy kuszący kolor, a przy tym korzystnie wpływa na zdrowy koloryt naszej skóry. Właśnie dzięki zawartości karotenu często jest porównywana z marchewką.

dynia to owoc a nie warzywoMało kto wie, że dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem, i do tego jagodowym.
To nie tylko wspaniały przysmak jesieni, ale także bardzo dobra roślina lecznicza. Jeśli nauczymy się ją smakowicie przyrządzać w kuchni przyniesie nam nieocenione korzyści, ponieważ ma naprawdę sporo wartości odżywczych. Przy tym jest tak uniwersalna, że można z niej komponować dania zarówno na słodko, jak i na słono, łagodne lub pikantne.
Warto wykorzystywać w naszym menu nie tylko miąższ, ale i wartościowe pestki.


Ale zacznijmy od miąższu.

100g miąższu dyni zawiera tylko 32 kcal a mimo to jest niezwykle odżywczy. W swoim składzie zawiera karoten, dzięki któremu zawdzięcza swój pomarańczowy kuszący kolor, a przy tym korzystnie wpływa na zdrowy koloryt naszej skóry. Właśnie dzięki zawartości karotenu często jest porównywana z marchewką.

Zalety dyni



Plusem dyni jest to, że w przeciwieństwie do marchwi nie kumuluje szkodliwych pozostałości nawozów sztucznych (takich jak azotany) czy metali ciężkich (m.in. ołów), idealnie więc nadaje się jako produkt na pierwsze zupki i deserki dla niemowląt. miąższ dyniBetakaroten doskonale pobudza odporność organizmu i jest silnym przeciwutleniaczem, nie ma zatem chyba lepszego owocu na jesienno-zimowy okres.

Miąższ dyni zawiera też wiele cennych witamin takich jak : witamina C, witamina PP, witaminy z grupy B (głównie B1 i B2) oraz jedne z najważniejszych pierwiastków budulcowych jak wapń, żelazo, potas, magnez czy fosfor i miedź. W swoim składzie dynia zawiera również pektyny, które łagodnie oddziaływają na układ pokarmowy i wspomagają trawienie oraz niezbędne kwasy organiczne.

Dynia niezwykle rzadko powoduje alergie jest zatem produktem bezpiecznym dla maluszków.
Z leczniczych właściwości warto powiedzieć o tym, iż od tysięcy lat jest cenionym środkiem wspomagającym leczenie miażdżycy (obniża poziom cholesterolu we krwi), nadciśnienia tętniczego (nie zawiera sodu!), niewydolności nerek, chorób wątroby, otyłości oraz chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii.

Pestki dyni

Pestki dyni są doskonałym źródłem witaminy E, która zwana jest witaminą młodości (zbawiennie wpływa na stan skóry). Zawarty w pestkach cynk i selen wspomagają antyrodnikowe działanie zarówno witaminy E, jak i zawartych w pestkach witamin A i C. Te smaczne nasiona zawierają w swoim składzie również związki białkowe, cukry, pektyny, karoten oraz podobnie jak miąższ – wit. PP, wit. z grupy B oraz wymienione już wcześniej pierwiastki (Fe, Ca, Mg, K, P).

pestki dyni bogactwo minerałów i witaminPestki w porównaniu z miąższem są znacznie bardziej kaloryczne, w 100g zawierają 600 kcal i są uważane za źródło tłuszczu. Od lat w wielu krajach cenione są oleje z pestek dyni o lekko orzechowym smaku. Jednak 80% tłuszczów zawartych w nich zawiera bezcenne nienasycone kwasy tłuszczowe, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone (z rodziny omega), które są niezbędne do syntezy witaminy D, wytwarzania hormonów a przy tym znacząco wpływają na poprawę pracy mózgu i układu nerwowego. Ponadto zapobiegają schorzeniom prostaty, wspomagają leczenie choroby wieńcowej, podobnie jak miąższ obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz działają przeciwpasożytniczo (zwalczanie glist, tasiemców i owsików u dzieci) , moczopędnie i przeciwzapalnie.

Olej z pestek dyni jest przyjemny i łagodny w smaku, ze względu zaś na swoją kompozycję kwasów tłuszczowych – lekkostrawny. Nie nadaje się do smażenia ani gotowania gdyż jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury, doskonale za to sprawdza się w sałatkach czy jako dodatek do skropienia pysznej razowej grzanki.

Zakup i przechowanie

 

Po otwarciu butelkę z olejem należy przechowywać w lodówce. Chłód i ciemność przedłuży trwałość oleju do około 9 miesięcy, podczas gdy pozostawiony w jasnym i ciepłym pomieszczeniu ma ważność tylko przez 3 miesiące.

jak kupować dynięPodczas zakupów zwróćmy uwagę, aby dynia miała ładny i żywy pomarańczowy kolor (chyba, że kupujemy gatunki o innej barwie). Nie powinna być ani niedojrzała, ponieważ nie ma wtedy zbyt wielu wartości odżywczych, charakterystycznego aromatu czy smaku, ani też nie powinna być przejrzała, gdyż staje się wówczas włóknista. Najważniejszym wskaźnikiem dojrzałości jest jednak pozostałość łodygi (tzw. ogonek), która powinna być zdrewniała i podobna do korka. Skórka powinna być matowa ale gładka, bez plam i uszkodzeń. Skórka dyni piżmowej powinna być z lekkim woskowym nalotem. Nie wybierajmy też zbyt dużych przerośniętych okazów.

Dynia najlepiej przechowuje się w całości w suchym i chłodnym, ale przewiewnym miejscu. Może wówczas spokojnie przezimować nie tracąc swoich właściwości. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości dobrym sposobem będzie pokroić dynię w kostkę i zamrozić. A gdy ktoś dysponuje odpowiednią ilością czasu może również przygotować aromatyczne dżemy, konfitury dyniowe czy dynię w syropie.

Nie przechowujmy pokrojonej dyni zbyt długo w lodówce gdyż łatwo w ten sposób traci swój aromat. Najbezpieczniejszy czas to 24 godziny.

Warto w tym bogatym okresie jesiennym wykorzystywać dynię na wiele sposobów. Wszystkie jadalne gatunki doskonale harmonizują się smakowo z innymi warzywami czy owocami a także z kaszami, ryżem czy makaronem. Przyprawiać możemy ją czosnkiem, świeżymi i suszonymi ziołami, tradycyjnymi przyprawami korzennymi (imbir, pieprz cayenne, cynamon, goździki) czy cytrusami.

Odmiany

 

Surowa dynia jest dobrym dodatkiem do sałatek warzywnych i owocowych, gotowana i przetarta może z powodzeniem zastąpić ziemniaczane puree.

Odmiany dyni:
- Piżmowa – miąższ w kolorze łososiowym, jędrny, pachnący, słodkawy. Świetna do potraw odmiany dynisłodko-kwaśnych oraz deserów. Można też nadziewać farszem.

- Hokkaido – o cienkiej i delikatnej skórce, którą można jeść. Dobry zamiennik dla ziemniaków ze względu na dużą zawartość skrobi. Bardzo aromatyczna i szybko się gotuje, ale można ją też śmiało grillować.

- Acorn – skórka może mieć wiele odcieni w zależności od odmiany – od barwy ciemnozielonej, przez pomarańczową aż do zielonej w białe cętki. Miąższ ma lekko orzechowy posmak. Dynie acorn są zwykle małych rozmiarów dzięki czemu doskonale nadają się faszerowania i pieczenia.

- Makaronowa – swoją nazwę zawdzięcza temu jak wygląda miąższ po obróbce termicznej: dynię gotuje się lub piecze po przekrojeniu na połówki, zaś rozpadający się miąższ tworzy włókniste pasemka. Można ją wykorzystać jako zamiennik spaghetti spaghetti dowolnym sosem.

- Figolistna – wyjątkowo jadalne są zarówno owoce dojrzałe i niedojrzałe. Niedojrzałą należy udusić lub ugotować. Dojrzała zaś można zjeść na surowo np. jako deser po obtoczeniu w cukrze pudrze i cynamonie. Jest też doskonała do przygotowania konfitur i kompotów.

- Baby Boo i Mesa Queen – to minidynie uprawiane głównie jako dynie ozdobne, ale nie znaczy to, że nie są jadalne. Przeciwnie, ich biało-kremowy miąższ ma orzechowy posmak. Nadają się do faszerowania oraz na desery.

zapraszamy do działu 'przepisy' a tam miedzy innymi kulinarno-dyniowe pomysły  


porady dietetyka dziecięcego
Monika Skowron, dietetyk dyplomowany. Wegetarianka od ponad 16 lat, od prawie roku weganka. Prywatnie mama 2-letniego weganina. Zafascynowana kulturą Dalekiego Wschodu. Propagatorka zdrowego i aktywnego stylu życia.

 

 

 

 

 




  • Dyniowe szaleństwo
  • 1
  • 2
  • 3

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Lista zdrowych zamienników

Lista zdrowych zamienników

Idąc na zakupy bardzo często nie mamy czasu na analizowanie każdej etykiety na danym produkcie. W związku z tym zdarza się, że na naszym stole goszczą towary, których powinniśmy unikać. Aby jak najczęściej unikać "niechcianych"...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości takiego sposobu żywienia podczas ciąży. Niestety,...

Poprz Nast

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Pytanie od rodzica: Mój czterolatek do drugiego roku życia był na zdrowej urozmaiconej diecie. Jadł ryby, warzywa, mięso. Przyszedł moment, gdzie odrzucił wymienione produkty. Prawie od dwóch lat nie miał w ustach żadnego mięsa, ryb. Nie...

Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności

Jesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. Zatem jak zbilansować codziennie menu?...

Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana jest przez producentów, którzy aby...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się z suchością i nadwrażliwością skóry....

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości takiego sposobu żywienia podczas ciąży. Niestety,...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników [1] wykazało, że amerykańscy weganie...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest magazynowana. W mniejszej ilości, aminokwas...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim go rozgrzać. Podane tutaj propozycje to...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe opinie, że dieta wegetariańska wykluczająca...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne jest przydatne w leczeniu tak...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać? Przyjrzyjmy się wartościom...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w syntezie hemoglobiny, jest niezbędna do...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy największe znaczenie odgrywa pożywienie, bakterie...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to np. tokoferole w olejach, flawonoidy...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery typy alergii. Najbardziej powszechną jest...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni,...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu....

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli wegetarianami, a nawet weganami. Nie...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie wmawiają nam, że musimy coś...

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla …

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla dzieci

Co nasze dzieci powinny jeść, a czego powinny unikać podpowiada Emilia Lorenc, doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.Produkty zbożowepieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe, pszenne, mieszane kasze i pseudozboża: jaglana,...


Dyniowe szaleństwo - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl


Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

D

i

e

t

e

t

y

k

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2018. All rights reserved