WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Szukaj
Wyniki Wszystkich: 53 znaleziono.
Zawęź wyszukiwanie według sekcji:  Artykuły (53)
  Kolejność   
 Pokaż
... posiadają zdolność do rozkładania cukrów z pożywienia i produkowania kwasów. Bakterie te osiadają na szkliwie zębów i tworzą proces próchnicy. Na szczęście nie wszystkie cukry z produktów spożywczych są zamieniane na kwasy (masłowy, octowy). W największym stopniu szkodliwe są fruktoza, glukoza, sacharoza i maltoza. Znajdują się m.in. w słodkich napojach, ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Dietetyk | Data: 04-09-13 | Odsłon: 9327
Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać? Przyjrzyjmy się wartościom odżywczym mleka. Posiada ono bardzo wysoką wartość odżywczą. Jest ona oczywiście zależna od zawartości ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Dietetyk | Data: 16-10-13 | Odsłon: 11516
Czary mary z etykietki Hasła reklamowe kosmetyków nigdy nie wspominają o skutkach ubocznych stosowania. Alergie i podrażnienia to coraz częstsze efekty używania konwencjonalnych produktów do pielęgnacji ciała. Niestety, naukowcy doszukują się także bardziej szkodliwych działań niektórych składników używanych do produkcji kremów, balsamów i szamponów. ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Newsy | Data: 22-01-14 | Odsłon: 5943
... aż 2 łyżeczki cukru stołowego. W większym kubeczku (140g), znajdziemy ponad 4 łyżeczki!. Ponadto, nie mało jest w nim kwasów tłuszczowych nasyconych obwinianych za choroby cywilizacyjne (miażdżycę, cukrzycę typu II, nowotwory itp.). Do zalet serków (poza niewątpliwymi walorami smakowymi) należałoby zaliczyć wzbogacanie produktów w witaminę D oraz wapń ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Dietetyk | Data: 28-05-14 | Odsłon: 8358

... a blisko co czwarty napoje alkoholowe (23%). Nieco mniejsze grupy ankietowanych wykluczały lub zmniejszały spożycie kawy (17%), gotowych dań (17%), lub produktów zawierających gluten (11%). Mniej niż co dziesiąty zrezygnował bądź ograniczył spożycie mleka (9%) lub przetworów mlecznych (8%). Sporadycznie eliminowanymi produktami były: ryby (4%), jajka ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Newsy | Data: 11-09-14 | Odsłon: 5954
... oraz zdrowej żywności i produktów spożywczych bez alergenów. Oprócz możliwości obejrzenia i kupienia oczyszczacza, inhalatora, czy zrobienia zakupów do bezglutenowej spiżarni, organizatorzy zadbali o to, by zwiedzający wyszli z Dni Alergii także bogatsi w niezbędną wiedzę i umiejętności. W ramach Dni Alergii będzie można zwiedzić wzniesiony w ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Newsy | Data: 13-10-14 | Odsłon: 6444
Główny Inspektor Sanitarny stwierdził obecność organicznego związku chemicznego z grupy alkaloidów w żywności dla niemowląt i małych dzieci, którego obecność w produktach żywnościowych nie jest dopuszczalna. Spożycie kwestionowanych produktów może spowodować krótkoterminowe negatywne skutki zdrowotne, na przykład, rozszerzone źrenice, zmiany rytmu serca, ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Newsy | Data: 12-02-15 | Odsłon: 7721

... także stałemu rozwojowi rynku żywności i produktów nieuczulających, przeznaczonych właśnie dla alergików, osoby uczulone mogą prowadzić normalne życie. Alergicy, osoby dotknięte celiakią czy atopowym zapaleniem skóry nie muszą rezygnować ze smacznej i różnorodnej diety, ulubionych ubrań, kosmetyków i innych potrzebnych produktów codziennego użytku. Dni ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Patronat | Data: 16-11-17 | Odsłon: 3287
Pytanie od rodzica: Mój czterolatek do drugiego roku życia był na zdrowej urozmaiconej diecie. Jadł ryby, warzywa, mięso. Przyszedł moment, gdzie odrzucił wymienione produkty. Prawie od dwóch lat nie miał w ustach żadnego mięsa, ryb. Nie akceptuje warzyw. Jego dieta w tej chwili to kilka produktów, które jest w stanie zjeść. A dokładnie suche pieczywo ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Dietetyk | Data: 11-01-18 | Odsłon: 4439
... narodowego albo międzynarodowego, włączając w to, ale nie ograniczając się do praw autorskich, praw do znaków towarowych, praw handlowych, tajemnic handlowych. Nie może służyć kryptoreklamie bądź jawnej reklamie jakichkolwiek produktów czy usług jakichkolwiek firm prowadzących działalność komercyjną i w związku z tym nie będziesz wykorzystywać ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: Regulamin | Data: 05-10-11 | Odsłon: 5281

... znaczenie, pod względem medycznym ma skórka i szypułki winogron. Tam naukowcy odkryli polifenole. Do najważniejszych z nich zaliczamy flawonoidy i resweratrol. Związki te mają właściwości antyutleniające, a zatem dostając się do naszego krwiobiegu, nie dopuszczają do utleniania tzw. złego cholesterolu (lipoprotein LDL) i odkładania się produktów tego ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: od 8 miesiąca | Data: 15-10-11 | Odsłon: 5735
... zawiera stosunkowo dużo błonnika, zawiera go więcej nawet niż słynne otręby owsiane. Znacząca obecność włókna stawia tę roślinę w rzędzie produktów przeciwdziałających chorobom układu krążenia. Zawiera też takie substancje jak skwaleny, opóźniające procesy starzenia organizmu i antyoksydanty przeciwdziałające chorobom nowotworowym. Z powodzeniem można ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: od 9 miesiąca | Data: 17-10-11 | Odsłon: 6765
28. Figa 8+
... około 290kcal w 100g. Figa jest najlepszym źródłem wapnia spośród wszystkich produktów roślinnych, gdyż 100g tego owocu dostarczą tyle wapnia, ile jedna szklanka mleka. Figi charakteryzują się najwyższą wśród suszonych owoców zawartością błonnika pokarmowego. Jako że figi mają bardzo delikatną skórkę, musimy udając się na zakupy pamiętać, by wybierać ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: od 8 miesiąca | Data: 18-10-11 | Odsłon: 5801

Orzech włoski pochodzi z Azji Mniejszej. Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Zwyczajne orzechy i nasiona zawierają również najwięcej tłuszczów ze wszystkich nieprzetworzonych produktów i to w formie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasów tłuszczowych.Tłuszcze ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: od 12 miesiąca | Data: 19-10-11 | Odsłon: 6080
... Nasiona zawierają też do 40 % jadalnego tłuszczu, tzw. masła muszkatołowego, oraz skrobię, pektyny, barwniki i mirystycynę.Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Jednakże dodana do produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej (dodajemy ją pod koniec gotowania, gdyż wysoka temperatura ...
Sekcje: Artykuły | Kategoria: od 12 miesiąca | Data: 19-10-11 | Odsłon: 7729



Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?